La apus vedem o cometa


In saptamana ce urmeaza vom putea vedea la apusul soarelui cometa Pan-STARRS. Este valabil pentru toti oamenii din emisfera nordica care vor urmari pe cer o cometa stralucitoare si rara cu ochiul liber. Cometa va atinge nivelul maxim de stralucire vineri.

Cometele cu un asemenea grad de stralucire sunt vizibile pe cer la fiecare 10-20 de ani, deci este o ocazie unica pe care nu trebuie s-o ratati. Nu aveti nevoie de nici un instrument, doar trebuie sa va bucurati de un apus unic! 😀

Va trece printre Soare si cea mai apropiata planeta, Mercur. Pan-STARRS ar putea straluci la fel de tare ca stelele ce formeaza constelatia Ursa Mare (sau „Carul Mare”). Trebuie doar sa evitati un oras mare al carui lumina si stralucire ar putea afecta vizibilitatea.

„Veţi putea observa un disc neclar, pe care îl numim «coma», care este un fel de atmosferă situată în jurul nucleului cometei”, a explicat Detlef Koschny, şeful departamentului însărcinat cu obiectele spaţiale aflate în apropiere de Terra din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

„Coma va fi mai mică decât luna plină, dar va fi vizibilă ca un disc, nu doar ca un punct. Iar coada cometei sperăm să fie de câteva ori mai mare decât luna plină”, a mai spus Koschny.

Poate fi o priveliste unica sa poate fi un esec, depinde de proprietatile suprafetei cometei si de modul in care reactioneaza la caldura si la atractia gravitationala a Soarelui.

Iar daca va intrebati, sa stiti ca nu va lovi Terra, Mercur sau alta planeta. Are o traiectorie hiperbolica si va trece o singura data pe langa Soare apoi nu se va mai intoarce.

Cele mai bune date pentru observarea acestei comete sunt 12 si 13 martie. Uitati-va la orizont la 45 de minute dupa apusul soarelui.

Pan-STARRS nu este singura cometă care ne va vizita în cursul acestui an. În noiembrie vom putea vedea pe cer cometa ISON, despre care experţii afirmă că va rămâne pe cer timp de câteva luni, urmând să strălucească în timpul zilei la fel de puternic ca luna plină, ne spun cei de la Space.com

Advertisements

Posted on 08/03/2013, in astronomie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: